Rețea privată de clinici medicale și spital
Info și Programări
031 9446

Ecografie

ECOGRAFIE CHISON QBit 7Ecografia sau ultrasonografia este o metodă imagistică medicală moderna, de diagnostic bazată pe ultrasunete, folosită pentru a vizualiza mușchi, tendoane sau organe interne. Ecografia permite  deteminarea dimensiunilor, evaluarea structurii interne a organelor  și evidențierea unor leziuni, pe baza imaginilor obținute în timp real.

Ecografia pemite inclusiv ghidarea acului pentru injectarea anestezicelor local, lângă plexurile nervoase. În cardiologie permite diagnosticarea unor afecțiuni precum insuficiența cardiacă , valvulopatii; medicina de urgență folosește ecografia pentru a confirma sau exclude urgențe medicale de tipul tamponadei cardiace sau hemoperitoneului.

Imaginile ecografice ale organelor interne permit medicilor gastroenterologi și interniști diagnosticarea unor boli hepatice, pancreatice, biliare,  renale sau splenice. În ginecologie ecografia permite vizulizarea și evaluarea uterului și ovarelor și afecțiunilor acestora, iar în obstetrică permite monitorizarea dezvoltării normale a fătului și detecția unor malformațiilor congenitale.

În cazul ecografiei pelvine, se recomandă consumul a 1 l de apa plată într-un interval de 30 minute, cu o oră înainte de investigație; pacientul nu trebuie să urineze, chiar dacă există această senzație, astfel vezică urinară va fi plină și va permite vizulizarea structurilor învecinate (prostata, uter, ovare). Pe pielea abdomenului pacientului se va aplica un gel special care favorizează transmiterea ultrasunetelor. Ulterior se aplică și apasă ușor transductorul pentru a se vizualiza imaginea zonei respective pe ecranul aparatului.

Ecografia este o investigație nedureroasă, excepție făcând cazurile în care există o afecțiune (ex. calculi biliari, colecistită, pancreatită acută) când poate apăra disconfort sau ușoară durere la apăsarea unei anumite zone cu transductorul.

Din punct de vedere fiziologic, energia ultrasunetelor are două efecte potențiale și anume: crește răspunsul inflamator și poate încălzi țesuturile moi. Energia ultrasunetelor produce o undă de presiune mecanică prin testurile moi, putând duce la formarea de bule microscopice și distorsiunea membranelor celulare, modificând activitatea intracelulară și fluxurile ionice, dar aceste efecte sunt minore. Totuși, ultrasunetele  folosite la intensitate mare, pot provoca expandarea și colapsul unor colecții mici de gaz din fluidele sau țesuturile corpului, fenomen numit cavitație. Acest fenomen nu se produce la nivelul de putere folosit de aparatură modernă în scop diagnostic.

Ecografia are și limite: nu penetrează structurile osoase, calitatea imaginilor este slabă în cazul când se interpune gaz între transductor și organul de interes, datorită diferențelor extreme de impedanță acustică (ex. vizualizarea pancreasului dificilă la cei cu balonare), adâncimea de penetrarea a ultrasunetelor este mai mică la pacienții obezi și deci acuratețea imaginii mai scăzută și limita de rezoluție este de 3 mm (nu poate detecta structuri mai mici de aceasta dimensiune).

Tarife / Preț Ecografie

Denumire Pret(LEI)
Ecografie mamara 200/sân
Ecografie tiroida 200
Ecografie abdoment total 250
Ecografie abdoment inferior 200
Ecografie parti moi 200
Ecografie cervico-cerebrala 250
Doppler un membru inferior/superior 200
Doppler doua membre inferioare/superioare 300
Ecografie fistula 150
Ecografie Doppler artere cerebrale extracraniene 400
Ecografie Doppler sistem arterial al membrelor inferioare/superioare, bilateral 500
Ecografie Doppler sistem venos al membrelor inferioare/superioare, bilateral 500
Ecografie Doppler sistem arterial al membrelor inferioare/superioare, unilateral 400
Ecografie Doppler sistem venos al membrelor inferioare/superioare, unilateral 400
Ecografie Doppler artera aorta abdominala, trunchi celiac, artere mezenterice 400
Ecografie Doppler aorta abdominala si artere iliace 300
Ecografie Doppler vena cava inferioara si vene iliace 300
Ecografie Doppler fistula arteriovenoasa pentru hemodializa 300
Ecografie Doppler sistem arterial si venos al membrelor inferioare/superioare, unilateral 300
Ecografie Doppler sistem arterial si venos al membrelor inferioare/superioare, bilateral 700

Proceduri

Numar cu tarif normal, disponibil L-V 8:00-20:00, S 8:00-16:00

Clinici

Hospital & Clinic - Banu Manta
Clinica Giulesti
Clinica Cotroceni