Neurologie
În cadrul specialității medicale neurologie se urmărește diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor sistemului nervos (encefal, nervi periferici, măduva spinării). Examenul neurologic include diferite teste: pentru detectarea parezei, de sensibilitate, de coordonare, limbaj și memorie, reflexe și status mental. În urma acestor examinări, medicul specialist poate identifica anumite deficite de sensibilitate sau motoare, tulburările de vedere, limbaj sau memorie. Totodată, se poate localiza și existenta unei leziuni.
Tratamentul problemelor neurologice poate include fizioterapie, tratament medicamentos sau proceduri chirurgicale, de la caz la caz.
Recuperarea post AVC presupune mai multe mijloace care contribuie la recuperarea fizica și cognitivă a pacientului care a suferit un accident vascular cerebral. Recuperarea are scopul de a îmbunătăți calitatea vieții prin ameliorarea funcțiilor organismului și prin scăderea deteriorării acestora. Perioada de recuperare poate diferi în funcție de pacient și poate fi caracterizată ca precoce (până la 6 luni după AVC), tardivă (6-12 luni după AVC) sau sechelară (la peste un an după AVC). În general, recuperarea post AVC se face cu ajutorul unei echipe de specialiști, compusă din medic neurolog, medic de reabilitare, kinetoterapeuți, psiholog, specialiști de terapie ocupațională etc.
Tratamentul sindromului vertiginos este recomandat de medicul specialist, în funcție de gravitatea afecțiunii. Sindromul vertiginos se poate manifesta sub forma unui sindrom vertiginos periferic (cauzat de o afecțiune a urechii interne) sau sindrom vertiginos central (când este afectat sistemul nervos central). În cazul sindromului vertiginos central, este afectată circulația cerebrală la nivelul cerebelului sau al trunchiului central. Acest lucru poate fi cauzat de mai multe leziuni minore, dar și de scleroza multiplă, în cazul unui AVC, ca urmare a unei infecții sau a unei tumori.
Proceduri
- Recuperare post AVC
- Tratamentul sindromului vertiginos