Gastroenterologia este specialitatea medicală care se ocupă cu prevenția, diagnosticul și tratamentul afecțiunilor sistemului digestiv. Acestea pot fi afecțiuni gastrointestinale, colecistice, hepatice sau pancreatice.
Infecțiile gastrointestinale sunt cauzate de bacterii, virusuri și paraziți și sunt cel mai adesea contractate prin consumul de alimente care nu au fost preparate corespunzător sau nu au fost spălate, sau prin consumul de apă contaminată. Aceste infecții nu sunt în general grave, dar pot fi fatale pentru persoanele care au un sistem imunitar compromis, pentru vârstnici sau copii.
Din cauza faptului că sistemul imunitar începe să lupte cu bacteriile, acest lucru duce la apariția unor simptome neplăcute, precum febră, inflamație, secreții nazale, diaree și vărsături. Cu tote acestea, simpromele comune infecțiilor gastrointestinale pot fi asociate și altor boli, astfel încât se impune un consult medical pentru stabilirea unui diagnostic corect.
Infecția cu Clostridium Difficile, cunoscută și sub denumirea de „colită”, se caracterizează prin iritarea intestinului și al colonului. Această inflamație poate cauza diaree, febră și crampe abdominale. Infecția se ia de la persoană la persoană, însă poate apărea și la persoanele care iau antibiotice pe perioada spitalizării. Colita se poate manifesta și sub forme mai blânde, însă în alte cazuri poate cauza chiar și decesul.
Infecția cu Helicobacter Pylori este localizată la nivelul mucoasei stomacului, fiind cauzată de o bacterie specifică organismului uman. Această infecție se transmite de la persoană la persoană, însă nu se știe exact modul de transmitere. Majoritatea persoanelor infectate cu Helicobacter Pylori nu au nici o manifestare clinică, iar peste 20% dintre persoanele infestate pot prezenta simptome specifice pentru gastrită sau pentru ulcerul gastric sau duodenal (dureri abdominale, senzația de arsură, balonare, halenă etc.). Infecția cu Helicobacter Pylori trebuie tratată în cazul pacienților diagnosticați cu ulcer gastric sau duodenal, cu gastrită atrofică, limfom MALT, sau după operația de cancer gastric.
În cadrul clinicii I Life, medicul specialist va stabili un diagnostic în urma investigațiilor medicale care se impun de la caz la caz, precum și cea mai adecvată formă de tratament, în funcție de tipul infecției gastrointestinale prezente.