Rețea privată de clinici medicale și spital
Info și Programări
031 9446

Endoscopie-Colonoscopie

Endoscopie | Colonoscopie

Endoscopie

endoscopie-bucuresti-cotroceniEndoscopia digestiva este o procedura non-chirurgicala, folosita pentru a examina tractul digestiv superior al unui pacient.

Endoscopia digestiva superioara este un procedeu de investigare, ce permite medicului sa exploreze interiorul esofagului, stomacului si a primei parti a intestinului subtire (duodenului), prin intermediul unui instrument subtire si flexibil, prevazut cu un aparat optic, ce poarta numele de endoscop. Acest tip de endoscop este introdus prin cavitatea bucala si inainteaza usor la nivelul gatului, pana ajunge la nivelul esofagului, stomacului si apoi al duodenului.

Cand se recomanda endoscopia digestiva superioara

Daca te intrebi de ce ai nevoie de o endoscopie digestiva superioara, trebuie sa stii ca medicii vor recomanda de cele mai multe ori o astfel de endoscopie pentru a evalua:

  • durerea de stomac
  • ulcerele gastrice, gastritele sau dificultatile de inghitire
  • sangerarile tractului digestiv
  • infectiile
  • blocajele de la nivelul esofagului
  • boala de reflux gastroesofagian
  • alte afectiuni ale tractului gastrointestinal.

 

PREGATIREA PENTRU EXAMINARE

Inainte de efectuarea unei endoscopii digestive superioare, pacientul trebuie sa comunice doctorului daca:

  • are o alergie la vreun medicament, inclusiv la medicamentele anestezice;
  • urmeaza un tratament medicamentos;
  • are probleme cu sangerarea sau daca urmeaza un tratament cu anticoagulante;
  • are afectiuni cardiace;
  • exista posibilitatea unei sarcini;
  • este diabetic

In ziua examinarii, nu trebuie sa fie luate medicamente antiacide sau citoprotectoare. Aceste medicamente pot produce dificultati medicului in vizualizarea tubului digestiv superior.

Daca se realizeaza prelevarea de tesuturi sau sunt indepartati polipi, poate aparea o hemoragie. De cele mai multe ori, aceasta inceteaza de la sine, fara un tratament specific.

Pentru reducerea riscului de producere a hemoragiei, cu cateva zile inainte de endoscopie trebuie evitate mai ales aspirina, dar si medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene. Daca pacientul urmeaza un tratament cu anticoagulante, medicul va recomanda oprirea temporara a acestuia inaintea examinarii.

Cu 6 pana la 8 ore inaintea testului, pacientul nu trebuie sa manance sau sa bea. Un stomac gol ajuta doctorul sa-l vizualizeze mult mai bine.

De asemenea, se reduce si riscul de producere a varsaturilor. In cazul varsaturilor, exista un risc mic de producere a aspiratiei continutului stomacului in plamani. Daca aceasta examinare se face intr-o situatie de urgenta, va fi introdusa o sonda nazogastrica (un tub prin nas sau gura pana in stomac), pentru a elimina continutul stomacului.


Colonoscopie

Camera video atasata colonoscopului permite medicului sa observa interiorul intregului colon. Colonoscopia ofera medicului si posibilitatea de a recolta tesut (n.r. biopsie) si de a face o excizie, in cazul in care considera ca acest lucru este necesar.

Colonoscopia este o porcedura ce dureaza intre 30 si 60 de minute. Se administreaza, inainte de colonoscopie, un sedativ pentru relaxarea pacientului. In cazul colonoscopiei totale, pacientul poate beneficia de un sedativ mai puternic. Medicul va ruga pacientul sa se aseze pe partea staga, iar apoi va introduce colonoscopul prin rect, impingandu-l apoi pe tot parcursul colonului. In timpul procedurii, pacientul poate resimti crampe usoare.

Pregatirea pentru colonoscopie

Medicul va oferi informatiile necesare cu privire la modul in care trebuie sa te pregatesti pentru aceasta procedura. Pentru ca rezultatele analizelor sa fie cat mai exacte, e necesara curatarea colonului inainte de aceasta procedura.

Curatarea colonului prin regim alimentar.

Cu o zi inainte de realizarea procedurii este recomandata, o dieta lichida, bazata pe supa clara, ceaiuri si apa. Astfel, tranzitul intestinal va fi accelerat si defecarea va fi favorizata, astfel incat intestinul gros sa fie golit.

Intreruperea administrarii unor medicamente, fier, aspirina, anticoagulante

Daca urmezi tratament pentru diabet, hipertensiune sau alte afectiuni cardiace, ori daca iei suplimente alimentare pe baza de fier, este posibil sa intrerupi temporar tratamentul cu aspirina, anticoagulante, fier si nu numai. Respecta indicatiile oferite de medic, pentru a nu te expune niciunui risc.

Curatarea colonului prin medicatie

Laxativele, fie sub forma de capsule, fie sub forma lichida, pot fi luate atat in seara de dinaintea procedurii, cat si in dimineata zilei in care se face colonoscopia.

Efectuarea colonoscopiei

Colonoscopia se realizeaza prin introducerea unui colonoscop prin rect, care apoi va avansa de-a lungul colonului. Colonoscopul este prevazut cu o sursa de lumina, dar si cu o camera video. Astfel, medicul va putea vedea in timp real imagini din interiorul colonului.

Dupa colonoscopie, va dura cel putin o ora pana cand efectul sedativului va disparea. Totusi, medicii recomanda sa se evite activitatile precum condusul masinii pret de 24 de ore. Balonarea si flatulenta pot aparea, de asemenea, in urma unei colonoscopii.

Rezultatele colonoscopiei vor fi comunicate pe loc pacientului. Rezultatele negative semnifica lipsa anomaliilor la nivelul colonului. Rezultatele colonoscopiei sunt pozitive atunci cand medicul depisteaza polipi pe colon, tumori sau alte anomalii.

In cazul in care medicul face si biopsie in timpul colonoscopiei, poate dura cateva zile sau chiar saptamani pana cand vin rezultatele analizei.

Colonoscopia fara sedare

Adesea, colonoscopia se realizeaza fara sedare, mai ales in cazul in care este vorba despre sigmoidoscopie – colonoscopie la nivelul rectului si a colonului sigmoid (n.r. partea finala a intestinului gros). In timpul procedurii, pacientul poate resimti crampe sau nevoia de defecare, in special in momentele in care colonoscopul avanseaza.

Colonoscopia cu anestezie locala

Colonoscopia cu sedare usoara, fie prin administrarea unui sedativ sub forma de pilula, fie prin administrarea venoasa a sedativului, ajuta pacientul sa se relaxeze si ii diminueaza acestuia durerile resimtite in timpul procedurii. Chiar daca pacientul este sedat, acesta poate resimti disconfort sau chiar durere pe masura ce colonoscopul avanseaza de-a lungul colonului.

Colonoscopia cu sedare

Pentru eliminarea completa a disconfortului din timpul colonoscopiei, pacientul poate apela la o anestezie generala. Aceasta varianta este insa mai costisitoare si nu este folosita, in general, de catre medici.

Proceduri

Numar cu tarif normal, disponibil L-V 8:00-20:00, S 8:00-16:00

Clinici

Hospital & Clinic - Banu Manta
Clinica Giulesti
Clinica Cotroceni