Antibioticele sunt medicamente utilizate pentru prevenirea și tratarea infecțiilor bacteriene. Rezistența la antibiotice apare atunci când bacteriile se adaptează, ca răspuns la utilizarea acestor medicamente.
Bacteriile, nu oamenii sunt cele care devin rezistente la antibiotice. Aceste bacterii pot infecta oamenii, iar infecțiile pe care le provoacă sunt mai greu de tratat decât cele cauzate de bacteriile nerezistente.
Rezistența la antibiotice duce la costuri medicale mai mari, la creșterea perioadei de spitalizare în cazul pacienților care necesită internare, și chiar la creșterea mortalității.
Chiar dacă industria farmaceutică introduce piața în mod constant noi medicamente, dacă oamenii nu își schimbă comportamentul față de modul de utilizare al medicamentelor, rezistența la antibiotice va rămâne o amenințare majoră. Modificările comportamentului trebuie să includă, de asemenea, acțiuni pentru reducerea răspândirii infecțiilor prin vaccinare, igiena corporală și igiena bună a alimentelor.
Rezistența la antibiotice, o problemă globală
Rezistența la antibiotice crește până la niveluri periculoase în toate părțile lumii. Noi mecanisme de rezistență se dezvoltă și se răspândesc la nivel global, amenințând capacitatea medicilor de a trata bolile infecțioase comune. O listă tot mai mare de infecții – cum ar fi pneumonia, tuberculoza, și gonoreea – devin din ce în ce mai greu și uneori imposibil de tratat, deoarece antibioticele devin tot mai puțin eficiente.
În cazul în care antibioticele pot fi cumpărate pentru uz uman sau animal fără prescripție medicală, apariția și răspândirea rezistenței la antibiotice se agravează. În mod similar, în tarile fără linii directoare standard de tratament, antibioticele sunt deseori prescrise de către lucrătorii din domeniul sănătății și de medicii veterinari și sunt folosite excesiv de către publicul larg.
Rezistența la antibiotice este accelerată prin folosirea incorectă și excesivă a antibioticelor, precum și prevenirea și controlul slab al infecțiilor. Se pot lua măsuri la toate nivelurile societății pentru a reduce impactul și a limita răspândirea acestui fenomen.
Prevenire și control
Pentru a preveni și a controla răspândirea rezistenței la antibiotice, este de indicat să se ia următoarele măsuri:
- Utilizați antibiotice numai atunci când sunt prescrise de medic;
- Nu cereți antibiotice dacă medicul dumneavoastră spune că nu aveți nevoie de antibiotice;
- Întotdeauna urmați sfatul medicului atunci când utilizați antibiotice;
- Nu distribuiți niciodată antibioticele rămase în urma unui tratament altor persoane, fără ca acestea să beneficieze de un consult medical;
- Preveniți apariția infecțiilor prin luarea unor măsuri de igienă, prepararea igienică a hranei, evitarea contactului strâns cu bolnavii și prin vaccinare atunci când este cazul.
Efectele rezistenței la antibiotice
Atunci când infecțiile nu mai pot fi tratate prin antibiotice de primă linie, trebuie utilizate medicamente mai scumpe. O durată mai lungă de boală și de tratament, adesea în spitale, crește costurile de îngrijire a sănătații, precum și povara economică pentru pacienți.
Rezistența la antibiotice pune în pericol realizările medicinii moderne. Transplantul de organe, chimioterapia și operațiile chirurgicale, cum ar fi banalele operații de cezariană devin mult mai periculoase, fără antibiotice eficiente pentru prevenirea și tratamentul infecțiilor.
În cazul în care vă confruntați cu o infecție rezistentă la antibiotice, medicii specialiști din cadrul clinicii iLife vă pot oferi cele mai bune soluții, în funcție de tipul și gravitatea infecției. În urma unui consult specializat, vom putea determina care este cea mai bună abordare din punct de vedere medical pentru eliminarea infecției din organism.