Ce este pediatria?
Pediatria este o ramură a medicinei care se ocupă de sănătatea și îngrijirea medicală a sugarilor, copiilor și adolescenților de la naștere până la vârsta de 18 ani. Cuvântul „pediatrie” înseamnă „vindecător de copii”; derivă din două cuvinte grecești: (pais = copil) și (iatros = medic sau vindecător). Pediatria este o specialitate medicală relativ nouă, dezvoltându-se abia la mijlocul secolului al XIX-lea. Abraham Jacobi (1830-1919) este cunoscut ca fiind părintele pediatriei.
Cu ce se ocupă un pediatru?

Un pediatru este un medic pentru copii care oferă nu numai îngrijiri medicale pentru copiii bolnavi în mod acut sau cronic, ci și servicii de sănătate preventivă pentru copiii sănătoși. Un pediatru gestionează bunăstarea fizică, mentală și emoțională a copiilor pe care îi are în grijă în fiecare etapă de dezvoltare, atât în caz de boală, cât și de sănătate.
Scopurile pediatriei
Obiectivele studiului pediatriei sunt de a depista și trata afecțiunile infantile, de a controla răspândirea bolilor infecțioase, de a promova un stil de viață sănătos pentru o viață lungă fără boli și de a ajuta la ameliorarea problemelor copiilor și adolescenților cu afecțiuni cronice.
Pediatrii diagnostichează și tratează mai multe afecțiuni în rândul copiilor, printre care:
- leziuni
- infecții
- afecțiuni genetice și congenitale
- boli și disfuncții ale organelor
Pediatria este preocupată nu numai de gestionarea imediată a copilului bolnav, ci și de efectele pe termen lung asupra calității vieții, dizabilității și supraviețuirii. Pediatrii sunt implicați în prevenirea, depistarea timpurie și gestionarea problemelor.
Prin ce diferă pediatria de medicina pentru adulți?
Pediatria este diferită de medicina pentru adulți în mai multe moduri. Corpul mai mic al unui sugar, al unui nou-născut sau al unui copil este substanțial diferit din punct de vedere fiziologic față de cel al unui adult. Așadar, tratarea copiilor nu este ca și cum ai trata un adult în miniatură.
Defectele congenitale, variațiile genetice și problemele de dezvoltare reprezintă o preocupare mai mare pentru medicii pediatri decât pentru medicii care tratează adulți. În plus, există mai multe probleme juridice în pediatrie. Copiii sunt minori și, în majoritatea jurisdicțiilor, nu pot lua decizii pentru ei înșiși. Problemele legate de tutelă, intimitate, responsabilitate legală și consimțământ în cunoștință de cauză trebuie luate în considerare în fiecare procedură pediatrică.
Cum este un pediatru bun?
Bun cu copiii
Acest lucru poate părea de la sine înțeles, dar un medic pediatru trebuie să fie bun cu copiii. Copilul dumneavoastră nu este un adult și nu ar trebui tratat ca atare. În schimb, dacă aveți un adolescent, probabil că acesta va aprecia o abordare mai matură din partea pediatrului său. Medicul pediatru de la iLife Medical e capabili să relaționeze și să comunice cu pacienții săi, indiferent de vârstă.
Compasiune
Un atribut principal al unui bun pediatru sau al oricărui furnizor de servicii medicale este compasiunea. Acesta ar trebui să fie capabili să arate compasiune pentru durerea sau suferința unui pacient. Un pediatru excelent vă va trata copilul ca și cum ar fi al său, cu bunătate și grijă.
Răbdarea
Bineînțeles, oricine lucrează cu copii ar trebui să aibă răbdare și înțelegere. Ar trebui să realizeze că copiii nu sunt adulți și nu se poate aștepta de la ei să acționeze cu maturitate și să își vadă de propriul interes.
Mai mult, un pediatru bun va da dovadă de răbdare și față de tine, ca părinte. Își vor face timp să vă răspundă la întrebări și să vă explice procedurile, problemele și instrucțiunile. Nu ar trebui să te facă să te simți grăbit în timpul unei vizite la cabinet sau prost pentru că pui întrebări.
Angajamentul
Medicina este departe de a fi o carieră ușoară, iar lucrul cu copiii nu este niciodată simplu. Medicii ilife sunt dedicați și devotați, nu doar practicii medicale, ci și pacienților lor. Acest lucru include multe dintre atributele de mai sus, cum ar fi să își facă timp pentru a-și asculta micii pacienți și să răspundă la întrebările părinților. De asemenea sunt la curent cu amenințările actuale la adresa sănătății, cu medicamentele și cu cea mai recentă literatură de specialitate.