Infiltrația cu PRP

Clinica iLife Cotroceni |Noutați medicale

infiltratii PRPInfiltrația cu PRP (plasma îmbogățită cu trombocite sau "platelet rich plasma")  este cea mai nouă metodă de tratament pentru leziuni degenerative tendinoase, tendinite, leziuni de menisc sau ale ligamentelor încrucișate, condropatii, rupturi musculare, sinovite, artroze și artrite, dureri nespecificate ale coloanei vertebrale.

Ce este PRP-ul?

PRP reprezintă plasma îmbogățită cu trombocite. Plasma este aspectul lichid al sângelui, care conține toate elementele celulare: celulele albe sau roșii, dar și trombocitele. În termeni simpli, trombocitele reprezintă 10% din componentele celulare ale sângelui. În PRP, concentrația de trombocite poate fi și de 90%. De aceea, prin definiție PRP înseamnă plasma îmbogățită cu trombocite.

Cum se obține PRP?

PRP se obține printr-un procedeu simplu de recoltare a sângelui pacientului, care apoi este centrifugat. În urma centrifugării, rezultă plasma cu o cantitate de trombocite de până la de 9 ori mai mare față de valoarea normală din sânge.

Ce este special la trombocite?  

Conținutul bogat în granule, care la rândul lor conțin factori de creștere, eliberați prin activarea trombocitelor, reprezintă cheia inițierii procesului de reparare și vindecare a țesuturilor.

Cum se realizează procedura?

Tratamentul prin infiltrație cu PRP este o procedură simplă și foarte puțin dureroasă. Practic, tratamentul presupune două etape: recoltarea sângelui și injectarea plasmei îmbogățite cu trombocite, dupa ce sângele este centrifugat în dispozitivul special. Pacientul poate simți o ușoară amorțeală în zona în care este injectată plasma, însă nu este o senzație care să persiste pentru mult timp.

Centrifugarea sângelui se realizează într-o perioadă de timp scurtă, de aproximativ 15 minute, astfel încât procedura de infiltrație cu PRP se efectuează rapid.

Cum acționează infiltrația cu PRP?

Infiltrația cu PRP acționează într-o manieră similară sistemului natural de vindecare al organismului. Datorită concentrației mare de trombocite injectate, acestea eliberează factori de creștere ce inițializează și amplifica procesul de vindecare.

Efectele secundare ale acestui tratament sunt minime, datorită faptului că se utilizează sângele pacientului, astfel încât riscul apariției complicațiilor este minim. De asemenea, pot exista efecte secundare similare injecțiilor cu cortizon, ca de exemplu lezarea nervilor sau a țesuturilor aflate în proximitatea locului injectării, însă aceste complicații apar foarte rar.

După efectuarea procedurii, se practică câteva exerciții de flexie-extensie, care ajută la intregrarea substanței injectate în cavitatea articulară. În plus, se recomandă un tratament antialergic timp de câteva zile dupa inflitrația cu PRP, precum și exerciții de recuperare, în funcție de paologia fiecărui pacient în parte.

Numărul de infiltrații cu PRP variază de la caz la caz, având în vedere spectrul larg de aplicație al acestui tratament, în funcție de diagnostic și de stadiul evoluativ al afecțiunii respective.

Reducerea simptomelor se poate observa după primele 2 săptămâni de la tratament, iar rezultatele finale pot fi observate după o perioadă ce variază între 6 și 12 luni.

Cum se realizează procesul de vindecare?

Procesul de vindecare în cazul infiltrațiilor cu PRP presupune trei etape, după cum urmează:

 1. Etapa inflamatorie, care apare imediat după infiltrație, timp de 72 de ore. În această perioadă, pacientul poate simți o ușoară amplificare a durerii, cauzată de inflamația care se produce la nivel local.
 2. Proliferarea celulară, o etapă foarte importantă în procesul de vindecare, deoarece se formează un număr mare de celule noi în țesutul lezat, datorită numărului mare de factori de creștere care sunt eliberați.
 3. Remodelarea țesutului este ultima etapă de vindecare, reprezentată prin diferențierea celulelor nou-formate, care iau locul celulelor distruse în urma leziunii, formând astfel un țesut sănătos.

Avantajele infiltrațiilor cu PRP

Printre principalele avantaje ale infiltrațiilor cu PRP se numără:

 • Reducerea riscului de infecție, deoarece se folosește sângele pacientului și se utilizează numai recipiente sterile;
 • Favorizarea regenerării țesutului în locul leziunii, acționându-se astfel asupra durerii, spre deosebire de alte terapii care au efect analgezic temporar;
 • Amplificarea sistemului natural de vindecare al organismului, datorită factorilor de creștere;
 • Aplicația de scurtă durată a tratamentului, care include procesul de recoltare și centrifugare al sangelui;
 • Frecvența rară a aplicațiilor, în majoritatea cazurilor fiind suficientă o singură aplicație sau aplicații care se efectuează o dată la 6 luni.

Indicații pentru infiltrațiile cu PRP

Cele mai frecvente afecțiuni care pot fi tratate prin intermediul infiltrațiilor cu PRP sunt:

 • Fasceita planetară;
 • Epicondilita laterală;
 • Tendinitele ahileane și patelare;
 • Condropatii în stadii incipiente;
 • Leziuni acute ale articulațiilor;
 • Artrite și artroze;
 • Dureri ale coloanei vertebrale;
 • Sinovite;
 • Leziuni de menisc;
 • Rupturi musculare.

Recomandări pentru perioada de recuperare

În primele 2-3 zile dupa efectuarea tratamentului se recomandă evitarea efortului fizic în exces (mers, stat în picioare), cât mai mult repaos și aplicarea compreselor reci în zona infiltrației. După această perioadă, se poate reveni la activitățile fizice obișnuite și a exercițiilor de recuperare recomandate de medicul specialist.

De asemenea, se evită aplicarea unguentelor antiinflamatoare cu 5 zile înainte și cu 5 zile după efectuarea infiltrației cu PRP.

Fii primul care comenteaza.

Adauga un comentariu

Trebuie sa fii logat ca sa poti comenta.